Od biljke do šalice


Od biljke do šalice

Kava je tropska biljka s crvenim plodovima koji podsjećaju na trešnju. Za vrijeme cvatnje cvijetovi su joj bijele boje. Plod ima dvije sjemenke koje mijenjaju boju ovisno o stupnju zrelosti – kada su nezrele budu zelene, zatim crvene i kad potpuno dozriju postaju crne. Kavu dobivamo od biljaka iz roda Coffea, a dvije napoznatije vrste su kava arabica i robusta. Kemijski sastav zelenog zrna kave ovisi o vrsti i tlu, među kojima su najviše zastupljeni ugljikohidrati, zatim masti i ulja, voda, bjelančevine, minerali kalcij i kalij, te elementi u tragovima. Prženjem se kemijski sastav kave potpuno mijenja. Procesom prženja se najviše određuje kvaliteta kave, a prženje traje ovisno o tome koliko jaku želimo dobiti. Lagano pržena zrna daju blagu kavu, dok jače prženim dobivamo jaku. Količina kofeina u kavi ovisi o stupnju prženja. Potpuno pržena kava sadrži manje kofeina od lagano pržene kave.